Arxiu del blog

COL.LABORACIONS A MITJANS DE COMUNICACIÓ

La meva foto
COMRADIO (91fm). El primer dijous de cada mes a les 18.40 a l'Extraradi. DESCOBRIR CUINA(editorial Grup Cultura 03). LECTURAS ESPECIAL COCINA(RBA ediciones). TELEVISIÓ DE BADALONA. Programa Sortida Nord i Rodamón.

dijous, 18 de setembre del 2008

Radio Ciutat de Badalona. Programa emès el 18-09-2008

La tardor ja és aquí. Alguns productes d'aquesta època comencen a treure el cap pels mercats... però tot just comencen! Aquests encara no són al seu millor moment, en alguns casos encara no són recomanables per consumir-los al dia a dia, potser per preu o per vistositat...
El què si que ens recorda que comença l'època de treure la pols als abrics és el moderat fred al qual ens enfrontem cada matí i vespre; i una de les elaboracions més tradicionals d'aquesta època són les sopes!! Potser és agosarat recomanar una escudella per prendre ben calenta al migdia (encara fa calor a aquelles hores), però si hi posem imaginació podem gaudir d'una sopa tèbia per dinar i convertir-la en calenta a l'hora baixa!
Parlar de sopes és remuntar-nos en el temps de les elaboracions culinàries, però també és endinsar-nos a l'extensa cultura gastronòmica i familiar; cada casa, cada cuina i, sobretot, cada àvia tenen algun truc, secret o modus operandi que distingeix la seva elaboració de la resta! I potser amb les sopes és on aquest fet el trobem encara més remarcat.
Diuen que “qui menja sopes se les pensa totes”... i és que malauradament la cuina popular sempre va de bracet amb els diners, i en èpoques de penúria la gent ha de fer autèntics malabars per conciliar menjar i economia! Les sopes ens permeten un ventall infinit de possibles combinacions, coccions, elaboracions, etc. I a més, hi ha qui diu que es fan soles: deixem bullir qualsevol producte al foc amb un líquid de conducció (aigua, brou) i... SOPA!!! El resultat d'una excel·lent combinació de temps, diners i nutrició!

Podem també distingir diferents subproductes o subelaboracions derivades de les sopes; em refereixo als brous, les cremes, els consomés i les veloutés... Per cert, algú em sabria dir que és una velouté?

És la base d'una crema, barrejant farina i mantega cuites al foc i mullada amb un brou. La densitat del brou ens donarà el resultat de crema o de salsa: com per exemple la salsa beixamel, una velouté a base del roux (farina i mantega) mullada amb llet.


Relacionat amb el tema recomanarem El llibre de les sopes de Josep Lladonosa i editorial Empúries.També farem menció d'un altre llibre que ens pot servir d'ajuda a l'hora de buscar trucs i diferents recurssos quan cuinem: Lo que Einstein le contó a su cocinero de Robert Wolke. Dóna explicacions científiques a trucs tradicionals en cuina... per exemple, hi ha qui es passa amb la sal a l'hora d'elaborar una sopa... doncs bé només cal afegir-hi unes quantes patates.

TASTET DE LLIBRES RECOMANATS

  • Vademécum de las salsas (Ed.Libros cúpula)
  • Lèxic científic gastronòmic (Ed.Planeta)
  • Anthony Bourdain.Viajes de un chef (Ed.RBA)
  • Anthony Bourdain.Confesiones de un chef (Ed.RBA)
  • Lo que Einstein le contó a su cocinero (Ed.Manontroppo)
  • Aroma àrab (Ed.Zandrera Zariquiey)
  • El gust d'un poble (Cossetània edicions)
  • El mercado en el plato (ed.LUR)