Arxiu del blog

COL.LABORACIONS A MITJANS DE COMUNICACIÓ

La meva foto
COMRADIO (91fm). El primer dijous de cada mes a les 18.40 a l'Extraradi. DESCOBRIR CUINA(editorial Grup Cultura 03). LECTURAS ESPECIAL COCINA(RBA ediciones). TELEVISIÓ DE BADALONA. Programa Sortida Nord i Rodamón.

dijous, 4 de setembre del 2008

ComRadio. Programa emès el 4-09-2008

Avui presentem un dels primers aliments elaborat per l'home: el pa!
L'any 3000 A.C. L'home ja suava per guanyar-se el pa; havia après a triturar els cereals, barrejar-los amb aigua i menjar-se les farinetes restants... Però qui portà aquesta elaboració al màxim exponent foren els egipcis, gràcies al descobriment casual de la fermentació i la creació dels primers forns.
Al llarg dels segles, i com sempre passa, l'home ha anat millorant les tècniques d'elaboració adaptant-se a la cada vegada més forta demanda; això ens ha portat a la massificació de fleques on el producte estrella és el pa congelat pre-fermentat...

Potser avui dia encara hem de suar per guanyar-nos el pa, però ja no es deu a què l'elaboració d'aquest aliment requereixi un esforç considerable a l'hora de moldre el cereal, pastar la massa, fermentar amb llevat i coure al forn... sinó cada vegada hem de recórrer més carrers per trobar un pa de qualitat!

És per això que avui amb en David, de la fleca Barcelona-Reykjavik, volem recuperar els orígens del pa (com molt bé informen a la seva web) cercant els ingredients adients a la natura, oblidant l'ús de llevats industrials i deixant que la pasta fermenti amb l'empenta d'un preparat que transformen el cereal en un aliment ple d'aromes i llarga vida!

TASTET DE LLIBRES RECOMANATS

  • Vademécum de las salsas (Ed.Libros cúpula)
  • Lèxic científic gastronòmic (Ed.Planeta)
  • Anthony Bourdain.Viajes de un chef (Ed.RBA)
  • Anthony Bourdain.Confesiones de un chef (Ed.RBA)
  • Lo que Einstein le contó a su cocinero (Ed.Manontroppo)
  • Aroma àrab (Ed.Zandrera Zariquiey)
  • El gust d'un poble (Cossetània edicions)
  • El mercado en el plato (ed.LUR)